Het bestuur van het Participatiefonds (Pf) heeft besloten om over de maanden augustus tot en met december 2022 geen premie te heffen.
Salarisverhogingen
In augustus/september 2021 is voor het Pf de begroting over 2022 opgesteld en het premiepercentage vastgesteld. Omdat het Pf op dat moment nog geen inschatting kon maken van de salarisverhogingen in 2021 en 2022, zijn deze niet meegerekend in de premie. Deze salarisverhogingen hebben echter wel gevolgen voor de premiegrondslag (het totaal aan brutosalaris plus 8% vakantietoeslag), waardoor de te betalen premie hoger wordt.
De salarisverhogingen zijn met terugwerkende kracht ingevoerd. Het Pf heft dus met terugwerkende kracht, ondanks een gelijkblijvend premiepercentage, een verhoogde premie. Dit is een geautomatiseerd proces, waardoor er extra premie wordt geheven over de afgelopen maanden van 2022. Het betekent ook dat de premiebedragen die u moet betalen voor de rest van 2022 hoger zijn als er geen maatregelen zouden worden genomen. Tegelijkertijd blijven de werkloosheidslasten dalen. Die daling is sterker dan in de prognose van 2021 is meegerekend. Het eigen vermogen van het Pf is daarmee toegenomen.
Conclusie
Het bestuur van het PF wil niet onnodig gelden uit de sector halen en een te hoog eigen vermogen voorkomen. Een hogere premieheffing is daarom niet wenselijk. Om dit te voorkomen is de bijzondere maatregel van premievrijstelling voor de maanden augustus tot en met december genomen.
Premiepercentage 2023
In augustus/september 2022 wordt de begroting voor 2023 opgesteld en het kostendekkende premiepercentage vastgesteld. Hierbij zullen de invloeden van de afnemende werkloosheidslasten, de eigen bijdragen van schoolbesturen na de Modernisering en de mogelijke effecten van de cao-onderhandelingen zo goed mogelijk worden doorberekend.
Het nieuwe premiepercentage voor 2023 wordt door het bestuur van het Pf in de vergadering van oktober 2022 bepaald, zodat het daarna door de minister kan worden vastgesteld.
Bron: Participatiefonds.