› VO - Cao-impasse duurt voort: eenzijdig uitbetalen komt dichterbij

VO - Cao-impasse duurt voort: eenzijdig uitbetalen komt dichterbij

De impasse in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs duurt voort. De onderwijsbonden blijven de herhaalde oproep van de VO-raad om weer aan tafel plaats te nemen van de hand wijzen. Daarmee komt de aangekondigde eenzijdige loonsverhoging in juni 2018 steeds dichterbij.

Op 20 februari 2018 hebben de onderwijsbonden het overleg over een nieuwe cao afgebroken, omdat zij onvoldoende ruimte zagen om hun eisen van 3,5% loonsverhoging en een individueel afdwingbaar recht van een lessenreductie van 25 naar 20 te realiseren. Sindsdien ligt het overleg stil en is er geen uitzicht op nieuwe afspraken over loon en werkdruk voor de medewerkers in de sector.

Voor de VO-raad duurt deze impasse veel te lang. “Onze medewerkers hebben recht op een loonsverhoging en daar zijn ook middelen voor. Vandaar dat wij de bonden hebben opgeroepen terug te keren aan de onderhandelingstafel om voor 1 mei 2018  hun eisen te realiseren. Een akkoord op de korte termijn lijkt daarmee niet waarschijnlijk.”

Na 1 mei 2018 kan de VO-raad definitief vaststellen dat cao-afspraken momenteel niet haalbaar zijn om vervolgens over te gaan tot het scenario van eenzijdig uitbetalen.

Bron:VO-raad.